Z médií

Že mám namířeno do NATO? Nějaké návrhy jsem slyšel

29. listopadu 2012 / rozhovor v médiích

Alexandr Vondra o svém odchodu z postu ministra obrany mluví – alespoň navenek – vyrovnaně. Možná i proto, že se díky svým diplomatickým stykům a zkušenostem o svou budoucnost nemusí bát.

Máte představu, co budete nyní dělat? Z důvěryhodných aliančních zdrojů jsme získali informaci, že například USA by vás rády viděly v nejvyšších postech NATO? Do budoucna se dokonce spekuluje o funkci generálního tajemníka Aliance. 

Nějaké takové návrhy či nápady jsem také slyšel. Nevylučuji vůbec nic, ale nikam se teď nehrnu. V tuto chvíli se potřebuji dát především trochu dohromady, odpočinout si. Potřebuji například i trochu zhubnout. 

Nevíte, anebo zatím – třeba po dohodě s premiérem – nemůžete sdělit, kam máte namířeno? 

Znovu říkám – je to otevřená záležitost. Ale v tuto chvíli se opravdu nejvíce těším, až budu o adventu s rodinou. 

Říkáte, že odcházíte kvůli ztrátě důvěry voličů, protože jste ve volbách neobhájil senátorské křeslo. Nakolik tuto důvěru oslabila aféra ProMoPro a problémy s nejasným financováním českého předsednictví Unii? 

Se znalostí informací, které mám dnes, bych si samozřejmě leccos hlídal jinak a mnohem víc. Ta aféra mě samozřejmě velmi politicky oslabila. Mrzí mě velmi jedna věc: zapomíná se, jak extrémně organizačně náročné bylo naše předsednictví, a navíc ve velmi složitých politických podmínkách. Během předsednictví padla Topolánkova vláda a jediné, co fungovalo, na co si nikdo nestěžoval a co i Unie velmi oceňovala, byla právě organizace českého předsednictví. Mladí lidé, kteří se na tom podíleli, neudělali vědomě nic špatně – o tom jsem bytostně přesvědčen. 

Přesto si neodpustím poznámku: Možná jste důvěřoval některým lidem, kteří si to nezasloužili… Vás osobně přece nikdo z podvodu neviní. 

Už bych se jen opakoval. 

Dal vám premiér šanci mluvit do výběru vašeho nástupce? 

Samozřejmě, že jsme se o tom bavili. Nečekejte ale, že k tomu řeknu byť jen písmeno navíc. Rozhodující a konečné slovo má při výběru nového ministra premiér. Já si jen přeji, aby mě vystřídal člověk s dostatečnou vůlí a energií pokračovat v reformním kurzu, který jsme na ministerstvu zahájili. 

Zůstává po vás neukončené jednání se Švédy o pokračování pronájmu stíhaček Gripen. 

Nejnovější nabídka Švédů je pro nás podstatně výhodnější než ta z léta. Není nám jedno, zda je to miliarda tam či miliarda sem. O nabídce Švédů budu nejdříve informovat Bezpečnostní radu státu. 

štítky: #