Z médií

Děda se taky nebál

14. září 2012 / tisková zpráva

Knižní rozhovor s A. Vondrou právě vychází. Jeho křest bude následovat série autogramiád na Litoměřicku, Slánsku a Roudnicku

Loni oslavil padesátiny a letos přichází s knihou, v níž formou rozhovoru Alexandr Vondra prvně rekapituluje svůj život. Od svého dětství, přes divoké mládí, disent, spolupráci s Václavem Havlem, až po práci na ministerstvu a v Senátu. Nad otázkou, zda na biografii není příliš brzy, se zamyslí a odpoví, že jeho vlastní táta umřel v 51 letech. Vzápětí však uvádí dva skutečné důvody.

 „Předloni mi odešla máma. Měla rakovinu a chtěla zemřít doma, takže jsme se u její postele několik týdnů s bráchou a se sestrou střídali a ve chvílích, kdy jí bylo lépe, jsem ji naposledy vzal i do Litoměřic, kde strávila část dětství. Vyprávěla mi o našich kořenech a příhodách, o nichž jsem dosud neměl ani tušení. Měl jsem potřebu si jedinečné vzpomínky uchovat,“ přiznává senátor a vzápětí zmiňuje i druhý důvod, který již souvisí s dráhou politika. „Bylo o mně dost napsáno, z toho hodně lží jen proto, že jsem se snažil vykydat hnůj na Ministerstvu obrany, což mnohým vlivným nebylo po chuti. Kdyby bylo pravdou jen procento toho, co o mně někteří šíří, musel bych emigrovat. Ale já zůstávám a jsem připraven dál se rvát za region, v němž jsem senátorem.“

Vzorem pro Alexandra Vondru jsou dědové. „Jeden bojoval za republiku v legiích, druhý v protinacistickém odboji. Mám odvážné předky, na které mohu být hrdý,“ vysvětluje A. Vondra název knižního rozhovoru, který vedl s Jolanou Matějkovou a který vydává nakladatelství Paseka.

Křest knihy proběhne v úterý 18. září od 18:00 v pražské Literární kavárně v Řetězové ulici. V následujících dnech a týdnech proběhne série autogramiád Alexandra Vondry ve Slaném, Litoměřicích, Roudnici nad Labem, Štětí a Lovosicích. Kniha pak bude k dostání také na knižních pultech.

Harmonogram autogramiád nové knihy A. Vondry:

  • Slaný – 20. září 2012 od 15.00 hodin v městské knihovně
  • Litoměřice – 20. září od 18.00 hodin v sálu hotelu Salva Guarda
  • Roudnice nad Labem – 24. září od 15.00 hodin v knihkupectví Rotunda na Karlově náměstí
  • Štětí – 24. září od 17.00 hodin v městské knihovně
  • Lovosice – 25. září od 16.00 v čajovně

štítky: